Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.3.2015

Pääkirjaston tapahtumat ja näyttelyt

PÄÄKIRJASTON TAPAHTUMAT – Vapaa pääsy!

Pääkirjaston luento- ja tapahtumasarjat

Lukupiirit

  • Lue lounaaksi
  • Rotundan ääneenlukupiiri
  • HLBT-aiheinen lukupiiri                            Pääkirjasto, ideahuone 2.4. klo 16
    Luemme Marja Björkin teoksen Poika ja keskustelemme sen herättämistä ajatuksista.
    Kaikki ovat tervetulleita, mukaan mahtuu vielä!Lisätietoja Samulta: samantha.linna(a)turku.fi.
Muistojen maanantait
Muistojen maanantait senioreille
Vapaana verkossa
Vapaana verkossa?
Celia logo
Celia-infotilaisuudet
Taru Kirjasten Herrasta
Kirjastokaruselli: Taru kirjasten herrasta

Satuaamut

Seikkailupuiston satuaamut kevätkaudella 2015

Lehtiseikkailu 2015
Lautapelikerho musiikkiosastolla tiistaisin klo 16-19.30
Tietotekniikan asiakasopastuksia pääkirjastossa

Nettipysäkit Studiossa
torstaisin 26.2., 5.3., 12.3., 19.3. ja 2.4. klo 14-16 sekä ke 25.3. klo 13-15
Tule tutustumaan internettiin opastetusti!

Studioon mahtuu 80 henkilöä.

Studio ke 1.4. klo 18-19
Historia nyt! Mikä on isänmaani?
Meri Heinonen ja Janne Tunturikertovat kirjailija-taidehistorioitsija Klaus Holman (1914-44) elämästä Suomen ja Ranskan välissä. Lue lisää

Studio ti 21.4. klo 12-14
Studia generalia senioreille: Eläkkeelle siirtyminen
Miten säilyttää innostus ja aktiivisuus työelämän jälkeen? Eläkkeellä oleva psykologi Hilkka Niemelä puhuu aiheesta. Hän on kirjoittanut teoksen: Pieni eläkekirja: eläkkeelle työstä, ei elämästä. Viime keväänä kirjastolta eläköitynyt vanhuspalveluiden informaatikko Tarja Nikander kertoo omista kokemuksistaan ja eläkeläiskirjoittajaryhmä Scribentit esittelevät luovaa toimintaansa. Studia generalia senioreille -luentosarja

Studio la 25.4. klo 11-12
Keskiajan eläintarhassa
Yksisarvinen, lohikäärme, seireeni, elefantti… Mitä ihmiset tiesivät näistä kaukomaiden otuksista keskiajalla? Millaisia olivat harvinaiset eläinkirjat, joissa niistä kerrottiin? Luennolla kuullaan tarinoita löytöretkistä, mutta myös niistä kaukomaiden tutkimuksista, jotka tehtiin visusti omassa kammiossa. Tapahtuma liittyy TEHDAS Teatterin nukketeatteriesitykseen Paleleva elefantti, jossa vuoden 1255 Lontooseen saapuu ihmeitten ihme.Oppaina Keskiajan eläintarhassa ovat FT, keskiajantutkija Tom Linkinen ja väitöskirjantekijä Heta Lähdesmäki Kulttuurihistoriasta sekä Palelevan elefantin ohjaaja-käsikirjoittaja Alma Rajala. Mukaan saattaa eksyä myös muutama nukke…

Pääkirjaston aula joka toinen perjantai parittomina viikkoina klo 10-12
30.1., 13.2., 27.2., 13.3., 27.3., 10.4., 24.4., 8.5., 22.5.
Palveluohjausta vanhuksille
Turun sosiaali- ja terveystoimen ennaltaehkäisevän vanhuspalveluiden yksikkö lähestyy asiakkaitaan kirjastoissa. Kirjastopäivystyksellä on tarkoitus tarjota mahdollisuus palveluohjaukseen muiden asioiden hoitamisen yhteydessä ja madaltaa kynnystä kysyä vanhuspalveluista.

Pääkirjaston aula perjantaisin 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 17.4. ja maanantaisin 11.5., 25.5. klo 10.30–12.00
Vapaaehtoistyö vanhusten parissa -vinkkaukset 
Haluatko toimia vapaaehtoisena? Onko sinulla tarvetta vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin palveluihin? Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaan turkulaiset. Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, kuntosalikaverina, lukuapuna, atk-apuna tai esiintyjänä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti vinkkaa ja vastaa kysymyksiin.

PÄÄKIRJASTON NÄYTTELYT

Aula 3.3. – 31.3.
Pentti Viherluoto 100 vuotta syntymästä
Vuonna 1915 syntyneitä ansioituneita viihdetaiteilijoita ovat Olavi Virta, Toivo Kärki, Tapio Rautavaara sekä kansainväliset tähdet Billy Holiday, Edith Piaf ja Frank Sinatra. Satavuotisiaan juhlivien joukkoon kuuluu myös turkulainen Pentti Viherluoto (9.11.1915 – 19.11 2004).  Hänen  dramaattiseen ja kiehtovaan elämäntarinaansa voi tutustua näyttelyssä, jossa on esillä nuottimateriaalia, kuvia, tekstejä ja esineitä lähes sadan vuoden varrelta. Samalla voi tutustua myös Pentin Aimo-veljen (alias Timo Haukkala, Harry Etelä, Elmo Tero) töihin.
Lue lisää: Pomus , Viherluoto-arkisto

Tieto-osasto 5.3. – 31.3.
Amazonia kuvina (La Amazonia en imágenes) -valokuvanäyttely
Perun Amazon -tutkimusinstituutin PROTERRA-ohjelma pyrkii edistämään erityisesti ympäristönhallintaa, kilpailukykyistä alueellista kehitystä ja ilmastonmuutokseen sopeutumista. Osana ohjelmaa myös ikuistettiin valokuvin luonnonkauniita Amazonin maisemia, ja tuloksena syntyi valokuvakokoelma, joka käsittää kuvia alueen kansojen perinteistä ja elämäntavoista, ruoka- ja muusta kulttuurista sekä alueen kasveista, eläimistä ja muusta luonnosta. Valokuvaajana luontokuvaaja Henry Gines Saravia.

Stoorissa maalis-huhtikuussa
Vesien kertomaa
Suomen Tinku ry. toteutti 2013-14 valokuvaustyöpajoja eri puolilla Perua ja Suomea. Hankkeen tarkoituksena on tuoda esiin lasten ja nuorten näkemyksiä vedestä. Perussa työpajat pidettiin Shimapangossa, ylänköviidakossa sijaitsevan nomatsiguenga -alkuperäiskansan yhteisössä, Cajamarcassa, maan pohjoisosan vuoristoalueella ja pääkaupungissa Limassa. Suomessa työpajoja on pidetty Inarissa, Turussa ja Kökarin saaristossa.
www.tinku.fi/toiminta/vesien-kertomaa

Saaga 1. - 31.3.
Peppi Pitkätossu 70 v.
Peppi leipoo pipareita, käy koulua, on telttaretkellä.. Tommi, Annika, Herra Tossavainen ja Pikku-Ukko ovat tietenkin mukana. Pepin juhlanäyttelyn on pystyttänyt lastenosasto Saaga.

Musiikki 16.3.-31.3.
Fairy Tale -kuvataidenäyttely
Fairy Tale -näyttelyssä voi ihastella lasten töitä ympäri maailman. Työt osallistuivat Turun filharmonisen orkesterin järjestämään kilpailuun, jossa lapset eri puolelta maailmaa ovat kuvittaneet oman unelmiensa maailman Jean Sibeliuksen En saga (Satu) -sävelrunon innoittamana. Lue lisää!

Vitriininäyttelyt

Uutistori 24.3. - 3.5.
Tabloidisaatio
Tabloidisaatio on termi, jolla tarkoitetaan sensaatiojournalismin piirteiden leviämistä mediakenttään. Kun yhä useampi suomalainen sanomalehti ilmestyy nykyään niin kutsutussa tabloid-koossa, ja kilpailu lukukerroista tuntuu olevan itse tiedonvälitystä tärkeämpää myös arvostettujen uutisoijien verkkosivuilla, pitäisikö median tilasta huolestua?

Tieto-osasto, Luonto ja harrasteet, 2.3. – 29.4.
Luonnonkasvit ruokana
Ihmiset ovat kautta aikojen hyödyntäneet luonnonkasveja ravinnoksi. Nykyään villivihannesten keräily on trendikästä, ja villivihanneksista tehdään jopa gourmet-ruokaa. Luonnonkasvien käyttöön voi kuitenkin liittyä myös vaaroja. Näyttelyssä esitellään villivihannesten keräilyn ja käytön historiaa, keruu- ja käyttöohjeita sekä laaja kattaus villivihanneksiin liittyvää kirjallisuutta tulevan kasvukauden luonnonkasviharrastuksen innostajaksi.

Tieto-osasto, Kansat ja kulttuurit, 4.2. - 1.4.
Vaiston varassa - intuitiivisen ajattelun voima 
Yritysjohtajat luottavat intuitioon päätöksenteossa ja taidekriitikko voi tunnistaa sen pohjalta teoksen väärennökseksi. Toisaalta intuitiivinen ajattelu voi ohjata oikeaan suuntaan elämän tärkeissä valinnoissa. Intuitiosta on tullut viime vuosina myös vakavasti otettava tutkimuskohde, ja sitä opetetaan kursseilla sekä työpajoissa. Näyttelyssä esitellään intuition suhdetta työhön, luovuuteen ja elämään yleensä.

Tieto-osasto, 2.3. – 29.4.
Pienet huoneet kirjoissa, tekijänä Iris Virtanen
Pienoishuoneet on rakennettu vanhojen kirjojen kansia hyödyntäen. Kannet toimivat huoneiden seininä. Osassa kirjoista kirjan kansi on antanut aiheen huoneeseen, esimerkiksi lakimiehen toimisto on vanhassa kodin lakikirjassa.  Huoneissa ei ole asukkaita, mutta jokainen voi kuvitella, minkälainen henkilö asustaa huoneessa. Huoneiden rakentamisessa on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja, ja osa huonekaluista on tehty kansalaisopiston puutöissä.

Tieto-osasto, 1. - 31.3.
Kuukauden lehti - helmikuu: Sight & Sound                                                              
Sight & Sound on British Film Instituten julkaisema, vuonna 1932 perustettu elokuva-alan aikakauslehti. Lehti ilmestyy kaksitoista kertaa vuodessa ja pyrkii nostamaan esiin myös pienilevikkisempää elokuvaa. Sight & Sound on lisäksi tunnettu kerran vuosikymmenessä järjestettävästä äänestyksestä, jossa alan ammattilaiset valitsevat kaikkien aikojen parhaita elokuvia.

Rotunda, kirjallisuus ja taiteet
Kuukauden kirja - maaliskuu: Pitäjän pienempiä
Volter Kilvellä on mahdottoman kirjailijan maine. Viipyilevän pitkä lause, paisuva paatos ja rönsyilevän runoileva kieli aiheuttavat joillekin pahan allergian, toiset vaipuvat lähes hurmokseen Kilpeä luettuaan. Mutta mistä Kilven lukeminen kannattaisi aloittaa? Juha Hurme antaa mainiossa kirjassaan Nyljetyt ajatukset selkeän vastauksen, Kaaskerin Lundströmistä, joka on keskimmäinen novelli kokoelmassa Pitäjän pienempiä.
Lue lisää


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 30.3.2015 8:39 ja sivu on julkaistu 9.12.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunginkirjasto | Linnankatu 2, 20100 Turku | puh. (02) 330 000 | kaupunginkirjasto@turku.fi