Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.4.2015

Pääkirjaston tapahtumat ja näyttelyt

PÄÄKIRJASTON TAPAHTUMAT – Vapaa pääsy!

Pääkirjaston luento- ja tapahtumasarjat

Lukupiirit

  • Lue lounaaksi
  • Rotundan ääneenlukupiiri
  • HLBT-aiheinen lukupiiri                           
  • Lue suomeksi
    Pääkirjasto, runohuone 13.4. ja 11.5. klo 18-19.30
    Luetaan kirjallisuutta suomeksi, keskustellaan ja tutustutaan toisiimme. Ilmoittautumiset: laura.tikkanen(a)turku.fi tai tekstaa 040 710 4473.
Muistojen maanantait
Muistojen maanantait senioreille
Vapaana verkossa
Vapaana verkossa?
Celia logo
Celia-infotilaisuudet
Taru Kirjasten Herrasta
Kirjastokaruselli: Taru kirjasten herrasta

Satuaamut

Seikkailupuiston satuaamut kevätkaudella 2015

Lehtiseikkailu 2015
Lautapelikerho musiikkiosastolla tiistaisin klo 16-19.30
Tietotekniikan asiakasopastuksia pääkirjastossa

Nettipysäkit Studiossa
torstaisin 26.2., 5.3., 12.3., 19.3. ja 2.4. klo 14-16 sekä ke 25.3. klo 13-15
Tule tutustumaan internettiin opastetusti!

Studioon mahtuu 80 henkilöä.

Tieto-osasto pe 17.4. klo 10 ja la 18.4. klo 12
S-LIVES (n. 15 minuutin maistiaispala)
Konservatorion ja kaupunginteatterin yhteistuotanto S-LIVES vierailee pääkirjaston tieto-osastolla. Sibelius saapuu Hjalliksen studiovieraaksi ja odotettavissa on come-back: pitkän hiljaisuuden jälkeen ohjelmassa on tarkoitus esittää mestarin uusin teos, kahdeksas sinfonia! Esittäjinä ovat Turun konservatorion oppilaat ja ensi-ilta on Sigyn-salissa 28.4. klo 19. Käsikirjoittajat ovat Marko Autio ja Jukka Aaltonen. Autio on esityksen kapellimestari ja Aaltonen ohjaaja.

Studio pe 17.4. klo 13-15 ja ke 27.5. klo 16-18
Tablettiopastuksia
Kysyttävää tableteista ja niiden käytöstä? Tule tablettiopastukseen! Turun kaupunginkirjaston ja Ikare/Auralan Setlementti ry:n yhteistyössä järjestämään tilaisuuteen saa tulla piipahtamaan, kyselemään ja oppimaan.

Studio su 19.4. klo 15
Sydämen kevät
Poikkitaiteellisen kamarimusiikkiyhdistys Artsopan konserttiohjelmassa on Sibeliuksen rakastettuja yksinlauluja, viulu- ja pianoteoksia sekä otteita Jean Sibeliuksen ja Aino Järnefeltin kirjeistä keväältä 1891. Silloin Sibelius opiskeli ja sävelsi Wienissä. Kihlausaikana (1890-1892) on sävelletty mm. Våren flyktar hastigt - Kerkein kevät kiitää. Artsopan muusikot ovat: Marja Springfeldt (sopraano), Ilana Gothoni (viulu), Esa Moilanen (piano).

Studio ma 20.4. klo 18 – 19.30
Lukivaikeus? – Sen kanssa voi pärjätä ja opiskella
Mitä tekee Varsinais-Suomen Dysleksia -yhdistys? Miten saan äänikirjoja käyttööni? Mitä kannattaa kuunnella? Mikä on selkokirja? Onko minulla lukivaikeus? Turun AMK:n opiskelijaryhmä saapuu paikalle esittelemään projektityönä tekemäänsä pikatestiä, jonka tarkoitus on auttaa tunnistamaan lukivaikeus. Ryhmä kerää palautetta ja käyttäjäkokemuksia, jotta testiä voi kehittää entistä paremmaksi.

Saaga 20.-26.4.
Lukuviikko Saagassa
Lukuviikolla lapsille järjestetään monenlaista ohjelmaa: runojumppaa, satuilua, loruilua, kummitusjuttuja. Katso tarkemmat ajat ja tiedot täältä ja tule mukaan lukuseikkailuun!

Studio ti 21.4. klo 12-14
Studia generalia senioreille: Eläkkeelle siirtyminen
Miten säilyttää innostus ja aktiivisuus työelämän jälkeen? Eläkkeellä oleva psykologi Hilkka Niemelä puhuu aiheesta. Hän on kirjoittanut teoksen: Pieni eläkekirja: eläkkeelle työstä, ei elämästä. Viime keväänä kirjastolta eläköitynyt vanhuspalveluiden informaatikko Tarja Nikander kertoo omista kokemuksistaan ja eläkeläiskirjoittajaryhmä Scribentit esittelevät luovaa toimintaansa. Studia generalia senioreille -luentosarja

Studio la 25.4. klo 11-12
Keskiajan eläintarhassa
Yksisarvinen, lohikäärme, seireeni, elefantti… Mitä ihmiset tiesivät näistä kaukomaiden otuksista keskiajalla? Luennolla kuullaan tarinoita löytöretkistä, mutta myös niistä kaukomaiden tutkimuksista, jotka tehtiin visusti omassa kammiossa. Tapahtuma liittyy TEHDAS Teatterin nukketeatteriesitykseen Paleleva elefantti. Oppaina Keskiajan eläintarhassa ovat FT, keskiajantutkija Tom Linkinen ja väitöskirjantekijä Heta Lähdesmäki Kulttuurihistoriasta sekä ohjaaja-käsikirjoittaja Alma Rajala. Mukaan saattaa eksyä myös muutama nukke.

Kirjastopiha ja Studio la 25.4. klo 13-15
Kurdikulttuuria Turussa jo 20 vuotta
Turun kurdiyhdistys ry:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuotensa kunniaksi yhdistys esittelee rikasta ja värikästä kulttuuriaan kirjastopihalla ja Studiossa. Luvassa on musiikki- ja tanssiesityksiä, runonlausuntaa, perinteisten käsitöiden esittelyä, kuvashow Kurdistanista sekä ruokamaistiaisia. Mukana on muun muassa The Voice of Finland -semifinaaliin osallistunut Avin Alyasi.
Tilaisuus on kaikille avoin ja se toteutetaan Turun kurdiyhdistys ry:n Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalveluiden sekä kaupunginkirjaston yhteistyönä. Sateen sattuessa tilaisuus järjestetään kokonaisuudessaan Studiossa.

Tieto-osasto ke 29.4. klo 18
Anu Lahtinen: Lemmen viemät. Suomalaisen rakkauden historiaa keskiajalta 1600-luvulle
"Ei rakkaudesta ennen mitään tietty, ja toimeen yhtä kaikki tultiin?" Väärin! Suomen historian dosentti Anu Lahtinen kertoo suomalaisen rakkauden historiasta, lemmenhaaveista, salasuhteista ja aviorakkaudesta. Luento käsittelee myös ritariromantiikan ja kansanlaulujen rakkauskäsityksiä.Puheenvuoroja tietotorilla

Studio 12.5. klo 17.30-19
Lapsuus - Tässä ja nyt!
Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen esitelmäsarja lasten arjesta. Kolmas ja kevään viimeinen esitelmä käsittelee lapsen leikkiä, niin kotona kuin päivähoidossa. Esitelmöijinä lehtori Helena Tigestedt Turun ammattikorkeakoulusta ja dosentti Päivi Pihlaja Turun yliopistosta. Lisätietoja: Piia af Ursin 02-333 5966, www.utu.fi/cyri

Pääkirjaston aula joka toinen perjantai parittomina viikkoina klo 10-12
30.1., 13.2., 27.2., 13.3., 27.3., 10.4., 24.4., 8.5., 22.5.
Palveluohjausta vanhuksille
Turun sosiaali- ja terveystoimen ennaltaehkäisevän vanhuspalveluiden yksikkö lähestyy asiakkaitaan kirjastoissa. Kirjastopäivystyksellä on tarkoitus tarjota mahdollisuus palveluohjaukseen muiden asioiden hoitamisen yhteydessä ja madaltaa kynnystä kysyä vanhuspalveluista.

Pääkirjaston aula perjantaisin 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 17.4. ja maanantaisin 11.5., 25.5. klo 10.30–12.00
Vapaaehtoistyö vanhusten parissa -vinkkaukset 
Haluatko toimia vapaaehtoisena? Onko sinulla tarvetta vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin palveluihin? Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaan turkulaiset. Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, kuntosalikaverina, lukuapuna, atk-apuna tai esiintyjänä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti vinkkaa ja vastaa kysymyksiin.

PÄÄKIRJASTON NÄYTTELYT

Aula 2.4.-3.5.
Helsinki designerin silmin
Tua Rahikaisen valokuvanäyttely esittää Helsinkiä suunnittelijan silmin, eri vuoden- ja vuorokauden aikoina:  "Kaikkien muiden ihmisten lailla olen ryntäillyt paikasta toiseen huomaamatta, kuinka kaunis kaupunki Helsingistä on tullut. Muutama vuosi sitten aloin panna merkille juuri maalattujen talojen kauniita värejä ja harjoittaa silmiäni havaitsemaan kiinnostavia valoja ja varjoja. Vuonna 2010 päätin pitää näyttelyn Helsingistä tähdäten Helsinki World Design Capital 2012 vuoteen."

Tieto-osasto 7.4. – 3.5.
Muinoin, nyt ja iäti - muinaistekniikan artesaanikoulutuksen näyttely
Näyttelyssä on esillä perinteisiä käsitöitä ja luonnonmateriaalien soveltamista uusiin käyttökohteisiin. Tarjolla on tietoa ja käsin kosketeltavia esimerkkejä materiaaleista. Tervetuloa ihastumaan ja insipiroitumaan! Lisätietoja: Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopisto

Stoorissa maalis-huhtikuussa
Vesien kertomaa
Suomen Tinku ry. toteutti 2013-14 valokuvaustyöpajoja eri puolilla Perua ja Suomea. Hankkeen tarkoituksena on tuoda esiin lasten ja nuorten näkemyksiä vedestä. Perussa työpajat pidettiin Shimapangossa, ylänköviidakossa sijaitsevan nomatsiguenga -alkuperäiskansan yhteisössä, Cajamarcassa, maan pohjoisosan vuoristoalueella ja pääkaupungissa Limassa. Suomessa työpajoja on pidetty Inarissa, Turussa ja Kökarin saaristossa.
www.tinku.fi/toiminta/vesien-kertomaa

Musiikki 2.4. – 31.5.
Rockstaran muotokuva
Turkulaistunut rock-ikoni Michael Monroe on ollut viime vuodet raisiolaisen harrastajamaalari Paula Ehrmanin öljyvärimaalausten aihe.

Vitriininäyttelyt

Uutistori 24.3. - 3.5.
Tabloidisaatio
Tabloidisaatio on termi, jolla tarkoitetaan sensaatiojournalismin piirteiden leviämistä mediakenttään. Kun yhä useampi suomalainen sanomalehti ilmestyy nykyään niin kutsutussa tabloid-koossa, ja kilpailu lukukerroista tuntuu olevan itse tiedonvälitystä tärkeämpää myös arvostettujen uutisoijien verkkosivuilla, pitäisikö median tilasta huolestua?

Tieto-osasto, Luonto ja harrasteet, 2.3. – 29.4.
Luonnonkasvit ruokana
Ihmiset ovat kautta aikojen hyödyntäneet luonnonkasveja ravinnoksi. Nykyään villivihannesten keräily on trendikästä, ja villivihanneksista tehdään jopa gourmet-ruokaa. Luonnonkasvien käyttöön voi kuitenkin liittyä myös vaaroja. Näyttelyssä esitellään villivihannesten keräilyn ja käytön historiaa, keruu- ja käyttöohjeita sekä laaja kattaus villivihanneksiin liittyvää kirjallisuutta tulevan kasvukauden luonnonkasviharrastuksen innostajaksi.

Tieto-osasto, 2.3. – 29.4.
Pienet huoneet kirjoissa, tekijänä Iris Virtanen
Pienoishuoneet on rakennettu vanhojen kirjojen kansia hyödyntäen. Kannet toimivat huoneiden seininä. Osassa kirjoista kirjan kansi on antanut aiheen huoneeseen, esimerkiksi lakimiehen toimisto on vanhassa kodin lakikirjassa.  Huoneissa ei ole asukkaita, mutta jokainen voi kuvitella, minkälainen henkilö asustaa huoneessa. Huoneiden rakentamisessa on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja, ja osa huonekaluista on tehty kansalaisopiston puutöissä.

Tieto-osasto, 1. - 30.4.
Kuukauden lehti - huhtikuu: Finsk Tidskrift                                                              
Finsk Tidskrift on ilmestynyt jo pian 140 vuoden ajan. Lehti perustettiin vuonna 1875 Helsingissä, mutta 1930-luvulle tultaessa se joutui lakkautusuhan alle, jolloin julkaisuvastuun otti Åbo Akademissa vasta perustettu yhdistys Granskaren. Lehti on alusta lähtien tukeutunut neljään kulmakiveen: sivistykseen, tieteeseen, taiteeseen ja politiikkaan. Pyrkimyksenä on myös ollut avata ikkunoita ulospäin, Pohjolaan ja kaukaisempiin maihin. Lehden synnyn taustalla vaikuttivat myös samoihin aikoihin vallalla olleet venäläistämispyrkimykset.

Rotunda, kirjallisuus ja taiteet
Kuukauden kirja - huhtikuu: The Madness Vase
The Madness Vase on Andrea Gibsonin toinen julkaistu runokokoelma. Aikaisemmin on ilmestynyt myös teos Pole Dancing to Gospel Hymns (2009) sekä useita runolevyjä. Spoken word -runous on tarinankerrontaa. Tässä Gibson loistaa. Iso osa hänen runoistaan on rakkauden julistuksia; elämälle, rakastajille, ystäville, toisille queer-ihmisille, jopa omalle koiralle. Myös rankat teemat toistuvat: itsemurha, seksuaalinen väkivalta, kiusaaminen, viharikokset, transfobia.
Lue lisää


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 17.4.2015 10:10 ja sivu on julkaistu 9.12.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunginkirjasto | Linnankatu 2, 20100 Turku | puh. (02) 330 000 | kaupunginkirjasto@turku.fi