Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.9.2014

Pääkirjaston tapahtumat ja näyttelyt

PÄÄKIRJASTON TAPAHTUMAT – Vapaa pääsy!

Pääkirjaston luento- ja tapahtumasarjat

Lukupiirit

 • Lue lounaaksi (10.9. alk.)
 • Oman elämänsä lukijat: kirjallisuus-terapeuttinen kasvuryhmä aikuisille (26.8. alk.)
 • Luovan lukemisen lukupiiri (18.9. alk.)
 • Ruotsinkielinen lukupiiri (25.9. alk.)
 • Runojen lukupiiri (15.9. alk.)
 • Maanantaipiiri - kaunokirjallisuutta vapaalla asenteella
 • Muistelmien lukupiiri
 • Spefi-lukupiiri (18.8. alk.)
Satuaamut
Seikkailupuiston satuaamut
Lautapelikerho musiikkiosastolla tiistaisin klo 16-19.30.
Kirjastokaruselli Possu & Possu

Studioon mahtuu 80 henkilöä.

Studio ti 16.9. klo 18-20
Yleisöluento rintasyövän kehittyvistä hoidoista ja vertaistuen merkityksestä
Rintasyöpään sairastuneiden tueksi tehty tilateos "5000" ja Rintasyövän sairastaneet naiset ovat luoneet tuhansista Kanssasi-kampanjaan lahjoitetuista rintaliiveistä koskettavan teoksen nimeltä ”5 000”. Liivien yhteydessä toivottiin lahjoittajien myös kirjoittavan viestejä rintasyöpään sairastuneille, tutuille ja tuntemattomille. Nämä koskettavat viestit on koottu yhteen, ja myös ne ovat esillä näyttelyssä 13.-20.9. pääkirjaston tieto-osastolla. Näyttelyn yhteydessä järjestettävällä yleisöluennolla puhujina ovat syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Outi Saarni, TYKS ja Raija-Leena Johansson, Europa Donna Finland Oy. Tilaisuus on kaikille avoin.

Musiikki ke 17.9. klo 18
Ari Väntänen ja Sipe Santapukki musiikin Stagella
Kirjailija Ari Väntänen ja Apulannan Sipe Santapukki vierailevat musiikin Stagella (Vanha kirjastotalo, toinen kerros) kun ajankohtaisen bändihistoriikin "Apulanta - kaikki yhdestä pahasta" menestys on kuumimmillaan. Kehuttu uutuus suomalaisesta suurbändistä on Väntäsen kolmas teos. Kirjailijaa haastattelee Tuomas Pelttari. Tervetuloa!

Stoori 17.9. alkaen
Nuoret mukaan sisältöjen tuottamiseen -kurssi
Haluatko kuvata, kirjoittaa nettiin tai olla web designer? Jos olet 15–25-vuotias, tule mukaan suunnittelemaan kirjastolle nuorten nettisivuja ja oppimaan mediatuotannosta. Sinulla ei tarvitse olla kokemusta, vaan saat ohjauksen alkeista lähtien. Ryhmä kokoontuu 17.9.–12.12. keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15 - 19.30 päivisin klo 9–15. Voit osallistua kurssille myös osana työpajatoimintaa tai työkokeilua. Kurssilla luodaan ja suunnitellaan nuoria kiinnostavaa sisältöä kirjaston nuorten nettisivuille. Pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan sisältöjä muiden samanhenkisten nuorten kanssa. Tarvitset vain reilusti innokkuutta ja halua oppia uutta! Työvälineenä on iPad! Ilmoittaudu mukaan tai kysy lisätietoja: Otso Karhumäki, 044-7056948, ohkarh(a)utu.fi.

Musiikki to 18.9. klo 18
Turkulaisia säveltäjiä osa 1
Musiikin Stagella alkaa Turkulaisia säveltäjiä- sarja. Ensimmäisenä kuullaan säveltäjä  Aki Lappalaisen teos Structures jonka esittävät: Tuomo Tirronen, kitara, Visa Turunen, huilu, Katriina Rainio, alttoviulu, Samuli Paavilainen, sello. Esityksen kesto: n. 4.00 min. Tervetuloa!

Kokoushuone 1 (Café Siriuksen yläkerta) alkaen 18.9. klo 17-19
Totuus ja tolkku -filosofian keskustelukerho
Filosofian keskustelukerhon Totuus ja tolkku kuudes kausi pureutuu teon käsitteeseen. Alustukset keskustelujen pohjaksi saadaan aihepiireihin perehtyneiltä tutkijoilta. Keskustelukerhoa isännöi Tuomas Tiainen (VTM). Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta filosofiasta. Jokaiselle kerralle 20 ensimmäistä mahtuu mukaan. Lämpimästi tervetuloa jutustelemaan kaikki vanhat ja uudet kerholaiset! Lue lisää syyskauden ohjelmasta

Studio 20.9. ja 21.9.
Turconen & Fantastik
Turconen ja Fantastik ovat yleisölle suunnattu, ilmainen science fiction- ja fantasiaviikonloppu. Ohjelmassa on esitelmiä, keskusteluja, kirjavinkkausta yms. Lauantaina järjestettävä Turconen on suomenkielinen tapahtuma, jonka kunniavieraana on paikallinen kirjailija Magdalena Hai. Sunnuntain Fantastikin ohjelma on ruotsiksi, ja kunniavieraana nähdään kirjailija Maria Turtschaninoff.
Turconen 2 la 20.9. klo 10.30-15.30 - Hai, steampunk-sarjakuvia, keskusteluja ja scifi-uutuuksia

Turun päivän, sunnuntain 21.9. ohjelma pääkirjastossa

 • Saaga klo 13-14  Kalajuttu - Sommarfiske
  Kesän lukukampanjan palkinnot jaetaan voittajille. Tarjolla on myös ongintaa kaikille lapsille.
 • Studion kl 12.30-17.45  Fantastik 2014 se http://fantastikfi.wordpress.com
 • Rotunda klo 14-16  Turun ääniraita
  Musiikin dj:t Gnistan ja Waka Waka soittavat rotundassa turkulaista musiikkia levyltä.
 • Tieto-osasto klo 15-16  AD1796. Wennehielmin Turku
  Ruotsin ajan loppupuolen Turku on kuningaskunnan tieteen, kulttuurin, kaupan ja hallinnon merkittävimpiä keskuksia. Kaupungin 10 000 asukasta pyrkivät elämään sääty-yhteiskunnan normeja, kuninkaan lakeja ja yleensäkin hyviä tapoja noudattaen, vaikka useilla heistä on peiteltyjä salaisuuksia tai jopa rikollisia taipumuksia. Luutnantti Carl Wennehielm yrittää järjestää elämänsä Turun kaupungissa mahdollisimman rauhalliseksi, mutta olosuhteen pakottavat hänet kerta toisensa jälkeen penkomaan suurta huomiota herättäviä murhenäytelmiä tai menneisyyden mysteerejä. Jyrki Heinon Wennehielm-sarjassa on ilmestynyt kaksi kirjaa: Kellari (2012) ja Kello (2014). Kirjailija Jyrki Heinoa haastattelee Gunnar Högnäs

Studio ti 23.9. klo 17-18
Ikääntyminen vinouttaa huomiokykyä: Näkyykö tämä liikenteessä?
Psykologian professori Heikki Hämäläinen ja PsM Faramosh Rashid Izullah luennoivat. Tutkimuksemme osoittavat, että aivoihimme rakennettu tehtäväjako vinouttaa havaintokykyämme oikealle - havaitsemme helpommin tapahtumia oikeassa kuin vasemmassa näkö- ja kuulokentässä. Tämä on selkeintä lapsilla, joilla aivot ovat vasta kehittymässä, ja se alkaa ilmetä taas ikääntymisen myötä, kun aivojen toimintakyky muuttuu. Myös nuorilla aikuisilla ilmiö esiintyy mm. väsyneenä. Kysymyksenä onkin, aiheuttaako tämä normaaliin kehityskaareen liittyvä ilmiö riskejä vaikkapa liikenteessä ja voidaanko siihen vaikuttaa joillakin toimenpiteillä?
Lisätietoja: Maria Ek, maria.ek(at)utu.fi, 3336976 www.tbmc.fi

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 24.9. klo 17-19
Tietokoneenkäytön alkeet  Osa 1
Mikä on tietokone? Käydään läpi tietokoneen, ominaisuudet, perustoiminnot ja hiiren käyttö. Tutustutaan Windowsiin ja opastetaan tietokoneen turvallisen käytön perusteet. Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Stoori to 25.9. klo 17-19
Sarjakuvatapaaminen nuorille: Anni Nykänen
Anni Nykänen on Mummo-sarjakuvasta tuttu sarjakuvapiirtäjä, joka asuu nykyään Turussa. Annin pajassa mietitään strippisarjiksia. Miten tehdään hyvä strippi? Luvassa rentoa menoa ja mukaan voi tulla vaikka ei osaisi piirtää! Stoorin ja Turun sarjakuvakerhon sarjakuvatapaamisessa kerran kuussa on joka kerta luvassa mm. piirtämistä, sarjakuvavinkkausta ja yleistä jutustelua sarjakuvasta. Oletpa sitten sarjakuvien piirtäjä, lukija tai vasta aloittelija, tervetuloa mukaan! Lue lisää

Studio pe 26.9. klo 16
Stoori goes movies
Ender’s Game: The future must be won

Ender’s Game on vauhdikas scifitoimintaseikkailu, jossa Maa-planeetta valmistautuu muukalaisten toiseen hyökkäykseen. Kesto 1 h 54 min. K-12. Ota kirjastokorttisi mukaan ikärajan vuoksi. Vapaa pääsy. Tervetuloa! Lue lisää elokuvasta

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 1.10. klo 17-19
Tietokoneenkäytön alkeet  Osa 2
Miten tietokoneella pääsee verkkoon? Tutustutaan Internet-selaimeen ja luodaan oma sähköpos-tiosoite. Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Stoori ke 1.10. klo 17-17.30
Harri Hertell: Kutsumme sitä kodiksi - runoja
Helsinki Poetry Connection -kollektiivin perustanut runoilija ja spoken word -artisti Harri Hertell esittää keväällä julkaistun, toisen runokokoelmansa Kutsumme sitä kodiksi materiaalia.

Studio ti 7.10. klo 12-13.30
Studia generalia senioreille: Onko lukeminen hankalaa? Apua kirjastosta
Kaikilla on oikeus tarinoihin ja tietoon. Kirjasto tarjoaa vaihtoehtoja, jos kirjan lukeminen on jostain syystä vaikeaa. Lukuharrastusta voi jatkaa, vaikka käsivoimat, näkö tai keskittymiskyky heikentyvät iän myötä. Kirjaston henkilökunta esittelee erilaisia lukemisen mahdollisuuksia.
Lue lisää syyskauden muista luennoista

Studio ti 7.10. klo 18.00
Kakolan tarina
Kakola-nimen tuntee jokainen suomalainen. Vaikka vankilan toiminta loppui jo vuonna 2007, keskellä Turkua oleva kielletty kaupunki kiehtoo edelleen. Mitä kaikkea Kakolanmäeltä löytyy? Millaista oli hurjien poikien ja vartijoiden yhteiselo? Mitä Kakolalle nyt kuuluu? FT, tietokirjailija Rauno Lahtinen ja FM, matkailuopas Anu Salminen esittelevät kirjoittamaansa kirjaa Kakolan historiasta ja vaiheista aina 1800-luvun puolivälistä tähän päivään. Nähtävillä on myös ainutlaatuisia kuvia arkistoista ja yksityiskokoelmista.

Lukusalonki (vanhan kirjastotalon 1. krs) ke 8.10. klo 12-13
Lue lounaaksi - avoin lukupiiri
Avoimessa lukupiirissä yritetään tänä syksynä ottaa selvää itämaisesta tavasta käsittää elämää. Keskiviikkona 8.10. keskustellaan Anilda Ibrahimin teoksesta Punainen morsian Lue lisää

Tieto-osasto ke 8.10. klo 18
Puheenvuoroja tietotorilla:
Satu Jaatinen: Valvottua kulutusta – suomalaisen säännöstelytalouden historiaa

Tänä syksynä olemme taas saaneet kokea, miten riippuvainen Suomi on ulkomaankaupasta. Kulutusmahdollisuuksiamme ovat itsenäisyytemme aikana heilautelleet monet tekijät. Luennossa käydään läpi lähihistoriaamme korttien ja korvikkeiden kautta. Luennon pitää turkulainen kansatieteilijä ja tietokirjailija Satu Jaatinen, joka on kiinnostunut mainonnasta ja kuluttamisesta. Turun kaupunginkirjaston Puheenvuoroja Tietotorilla on sarja lyhyitä luentoja, keskusteluja tai tietoiskuja ajankohtaisista, kiinnostavista, joskus henkilökohtaisistakin aiheista.

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 8.10. klo 17-19 ja 15.10. klo 17-19
Tietokoneenkäytön jatko-opastus (2 krt)
Ilmaisohjelmia internetistä, laitteiden ja ohjelmien hankinta ja päivitys, tietoturva, Internet –selaimen asetukset, Windowsin asetukset… Ota oma läppäri mukaan ja tule kysymään kaikesta, mikä askarruttaa! Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 22.10. klo 17-18.30
Tiedonhaku Tarvitsetko tietoa opintoihin, töihin tai harrastuksiin? Tarjoamme hyödyllisiä vinkkejä tiedon hakemisesta kirjastosta, verkosta ja tietokannoista. Opi hyödyntämään verkkopalveluja jokapäiväisessä elämässäsi. Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 29.10. klo 17-18.30
E-kirjat ja mobiililaitteet  Opitaan käyttämään kirjaston e-kirjakokoelmaa ja tutustutaan erilaisiin mobiililaitteisiin ja niiden toimintoihin – älypuhelin, tabletti, e-kirjan lukulaite. TÄYNNÄ!

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 5.11. klo 17-18.30
”Kaukokaipuu” Haluatko varata itse matkasi netissä, mutta olet epävarma miten se toimii? Haluatko puhua ilmaiseksi kaukaisten ystävien ja perhejäsenien kanssa netin kautta? Opetamme Skypen käyttöä aloittelijoille sekä matkojen varaamista netissä. Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Pääkirjasto, kokoustila 1 (Café Siriuksen yläkerta) ke 12.11. klo 17-18.30
Sosiaalinen media ja internetin viihdepalvelut Tutustutaan mm. Facebookiin, YouTubeen ja Twitteriin. Voit kysyä kysymyksiä ja saada apua oman profiilin luomiseen. Aiheena myös digitaalisten musiikki- ja elokuvajulkaisujen osto-, -vuokra, ja ilmaispalveluihin. Tervetuloa oppimaan! Ilmoittautuminen: pääkirjaston tieto-osasto p. 262 0630 / 262 0629, marja.johansson(a)turku.fi.

Pääkirjaston aula joka toinen perjantai parittomina viikkoina klo 10-12
Palveluohjausta vanhuksille
Turun sosiaali- ja terveystoimen ennaltaehkäisevän vanhuspalveluiden yksikkö lähestyy asiakkaitaan kirjastoissa. Kirjastopäivystyksellä on tarkoitus tarjota mahdollisuus palveluohjaukseen muiden asioiden hoitamisen yhteydessä ja madaltaa kynnystä kysyä vanhuspalveluista. Palveluohjaus on kesätauolla ja jatkuu 12.9. lähtien ylläolevan aikataulun mukaisesti.

Vapaaehtoistyö vanhusten parissa -vinkkaukset Huom. 5.9. vinkkaus peruuntunut!
18.9., 3.10., 17.10., 31.10.,14.11., 28.11.,12.12.Vinkkaukset pääkirjaston aulassa jatkuvat syksyllä ylläolevina perjantaipäivinä (huom.! 18.9. poikkeuksellisesti torstai), joka kerta klo 10.30 – 12.00. Haluatko toimia vapaaehtoisena? Onko sinulla tarvetta vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin palveluihin? Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaan turkulaiset. Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, kuntosalikaverina, lukuapuna, atk-apuna tai esiintyjänä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti vinkkaa ja vastaa kysymyksiin. Lue lisää
 

PÄÄKIRJASTON NÄYTTELYT

Aula 2. - 30.9.
Mieskuoro Laulun Ystävät 100 vuotta
Merkittävä turkulainen kulttuuriperinteen uranuurtaja, Mieskuoro Laulun Ystävät, esittäytyy pääkirjaston aulaan kootussa näyttelyssä. Esillä on kuvamateriaalia ja esineistöä vuosien varrelta. Näyttely kertoo mielenkiintoisella tavalla tämän satavuotiaan kuoron huumorista, matkoista, ystävyydestä ja isänmaallisista juurista.
Lue lisää juhlivasta satavuotiaasta

Tieto-osasto 2.9. - 30.10.
Vahatauluista älykyniin - Luku- ja kirjoitustaidon historiaa Suomessa
Luku- ja kirjoitustaidolla on takanaan yli viisituhatvuotinen historia, mutta Suomeen se saapui vasta keskiajalla katolisen kirkon ja latinan kielen mukana. Suomen kirjakieli syntyi uskonpuhdistuksen vauhdittamana 1500-luvulla Mikaela Agricolan julkaistessa ensimmäiset suomenkieliset kirjat. Näyttely luo katsauksen luku- ja kirjoitustaidon historian varhaisvaiheisiin Suomessa.

Tieto-osasto 13. - 20.9.
Kanssasi: "5000"
Rintasyövän sairastaneet naiset ovat luoneet tuhansista Kanssasi-kampanjaan lahjoitetuista rintaliiveistä koskettavan teoksen nimeltä ”5 000”. Liivien yhteydessä toivottiin lahjoittajien myös kirjoittavan viestejä rintasyöpään sairastuneille, tutuille ja tuntemattomille. Nämä koskettavat viestit on koottu yhteen, ja myös ne ovat esillä näyttelyssä. Näyttelyn yhteydessä järjestetään yleisöluento rintasyövän kehittyvistä hoidoista sekä vertaistuen merkityksestä sairastuneille tiistaina 16.9. klo 18-20. Puhujina ovat syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Outi Saarni, TYKS ja Raija-Leena Johansson, Europa Donna Finland Oy.

Stoori 16.9. - 30.10.
Muumien uudet seikkailut!
Stoorissa on esillä syys-lokakuussa Turun Steiner-koulun 9.luokkalaisten uusia näkökulmia muumeihin. Taidehistorian jaksolla on syntynyt pastellitöitä teemalla ”Muumit taidehistoriassa” ja kielten tunneilla otsikolla ”Moomins Go Global”. Näyttelyn avajaiset tiistaina 16.9. klo 18. Tervetuloa!

Stoori 9. - 21.9.
Kuvissa Arjen idolit – Katulapset haluavat roolimalleiksi
Arjen idolit -valokuvanäyttely antaa kasvot ja puheenvuoron sambialaisille ja kenialaisille nuorille, joilla on tavalla tai toisella kosketus elämään kaduilla. He kertovat todellisuudestaan ja katulapsien tilanteesta suoraan suomalaisille nuorille. http://www.taksvarkki.fi/sambiakenia2014/

Rotunda
Mitä minä luen?
Viikolla 38: Tero-Petri Suovanen

Oletko koskaan miettinyt mitä varsinaissuomalaiset musiikki-ihmiset lukevat? Nyt sinulla on tilaisuus tutustua muusiikkivaikuttajien suosittelemiin teoksiin pääkirjaston rotundassa. Esillä on myös artistin omaa musiikkia. Henkilö vaihtuu viikottain ja näyttely jatkuu joulukuulle. Rotunda sijaitsee vanhan kirjastotalon ensimmäisessä kerroksessa. Käykääpä katsomassa! Lue Tero-Petrin haastattelu Musaston blogista: http://musasto.wordpress.com/2014/09/16/nayttelysarja-mita-mina-luen-etenee-vuorossa-tero-petri-suovanen/

Vitriininäyttelyt

Aulan vitriini, elokuu 
Kuukauden Tove: Vaarallinen matka
Vuosi 2014 on Tove Janssonin juhlavuosi: 9.8.2014 on kulunut sata vuotta Janssonin syntymästä. Pääkirjaston aulan vitriinissä esitellään vuoden jokaisena kuukautena yhtä Tove Janssonin teoksista tai häneen liittyvää teosta. Lue lisää

Tieto-osasto 2. - 30.10.
Eläimistä ja ihmisistä
Eläimen ja ihmisen historia kulkevat käsi kädessä. Asenteet eläimiin ovat muuttuneet antiikista aina meidän päiviimme saakka. Eläimet ovat olleet ravintoa, työjuhtia ja kumppaneita – jos tunnustamme niiden älykkyyden ja kyvyn tuntea, voimmeko olla ajattelematta niiden hyvinvointia? Onko ihminen eläin? Musiikkiosasto 2.9.- 31.10.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pioneerit musiikin historiassa
Syyskuun 20. päivä järjestettävän Turku Pride -juhlan merkeissä musiikkiosastolla on esillä 1900- ja 2000-luvun merkittäviä muusikoita ja yhtyeitä, jotka ovat myös osa LGBT-liikkeen (seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen) historiaa – ja nykyisyyttä. Esillä mm. Pjotr Tšaikovski, Queen, Eva Dahlgren, Judas Priest, Ma Rainey ja k.d.lang.

Tieto-osasto 3.-29.9.
Monimuotoinen seksuaalisuus
Kirjaston kokoelmista löytyy seksuaalisuutta monipuolisesti käsittelevää aineistoa. Näyttely esittelee paitsi seksioppaita ja sukupuolivalistusta, myös seksuaalisuuden biologiaa, historiaa ja yhteiskunnallisia vaikutuksia käsittelevää kirjallisuutta.

Rotunda, vanhan kirjastotalon 1.kerros, 13.1. - 31.12.
Tee työtä ja rakasta: pienosnäyttelyitä Tove Janssonin elämästä ja työstä
Syyskuussa esillä Muumit ja olemisen arvoitus Lue lisää

Uutistori 4.9. - 15.10.
Kaupunkilehdet
Uutistorin näyttelyssä esitellään kaupunkilehtiä yleisesti sekä tarkemmin Turun omia kaupunkilehtiä.


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 16.9.2014 14:47 ja sivu on julkaistu 9.12.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunginkirjasto | Linnankatu 2, 20100 Turku | puh. (02) 330 000 | kaupunginkirjasto@turku.fi