Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

26.11.2014

Pääkirjaston tapahtumat ja näyttelyt

PÄÄKIRJASTON TAPAHTUMAT – Vapaa pääsy!

Pääkirjaston luento- ja tapahtumasarjat

Lukupiirit

  • Lue lounaaksi (10.9. alk.)
  • Oman elämänsä lukijat: kirjallisuus-terapeuttinen kasvuryhmä aikuisille (26.8. alk.)
  • Luovan lukemisen lukupiiri (18.9. alk.)
  • Ruotsinkielinen lukupiiri (25.9. alk.)
  • Runojen lukupiiri (15.9. alk.)
  • Maanantaipiiri - kaunokirjallisuutta vapaalla asenteella
  • Muistelmien lukupiiri
  • Spefi-lukupiiri (18.8. alk.)
Satuaamut
Seikkailupuiston satuaamut
Lautapelikerho musiikkiosastolla tiistaisin klo 16-19.30.
Kirjastokaruselli Possu & Possu

Studioon mahtuu 80 henkilöä.

Studio ke 26.11. klo 18.00–19.45
Keho ja sukupuoli
Lapsi saa useimmiten viimeistään syntymässä sukupuolensa, kun kätilö tai vanhemmat tunnistavat lapsen tytöksi tai pojaksi ulkoisten sukuelimien perusteella. Sukupuoli on kuitenkin paljon muutakin kuin sukuelimet tai hormonit. Aiheesta keskustelemassa ovat esittävien taiteiden yliopistolehtori, PhD Kai Lehikoinen Taideyliopistosta, tohtorikoulutettava Roosa Toriseva Tampereen yliopistosta ja tutkijatohtori Lotta Kähkönen Turun yliopistosta. Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiainen, Suomen psykofyysisen psykoterapian yhdistyksen ja kirjaston järjestämä syksyn viimeinen Keho ja yhteiskunta -keskustelutilaisuus.

Aulan infopiste ke 26.11. klo 10-13.30 ja klo 16-18 sekä to 27.11. klo 12-18
Turun turvakoti esittelee toimintaansa
Väkivalta on moninaista ja sen tunnistaminen on usein vaikeaa. Väkivalta on vallan väärinkäyttöä ja se jättää aina jäljen – oli se silmin havaittavissa tai ei. Lapsen elämästä väkivalta tekee aina turvattoman. Turun turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista suojaa sekä naisille että miehille silloin, kun kotiin ei voi jäädä. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Tule rakentamaan kanssamme turvallisuuden sateenvarjoa!

Aulan infopiste pe 28.11. klo 12.30-18.00
Oletko huolissasi läheisesi alkoholin käytöstä?
Al-Anon-perheryhmät – vertaistukea, toivoa ja voimaa alkoholistien läheisille. Kerromme toiminnastamme ja vastaamme Al-Anonia koskeviin kysymyksiin. Tervetuloa!

Studio ti 1.12. klo 16.30 – 18.00
Alle 3-vuotiaan lapsen temperamentti ja vuorovaikutustaidot
Lapsen temperamentin ymmärtäminen ja huomioiminen voi helpottaa arkea ja tukea lapsen persoonallisuuden kehitystä. Luennolla keskitytään lapsen kykyihin ja keinoihin olla vuorovaikutuksessa vanhempansa kanssa eri ikävaiheissa. Asiantuntijoina Tiia Tuomola (PsM) ja Tiina Virta (PsM). Tilaisuus toteutetaan Turun kaupungin Hyvinvointitoimialan psykososiaalisen kuntoutuksen psykologiyksikön ja kaupunginkirjaston yhteistyönä.

Aula ma 1.12. klo 18.45
Turun Kiikurit esittää "Tyttö ja silkkihuivi"
Tanssiva joulukalenteri

Studio ti 2.12. klo 18
Hannu Karttunen: Mitä aika on ja miten sitä mitataan?
Ymmärrämme käytännössä, mitä aika on, mutta kuka osaa määritellä sen täsmällisesti? Aikaan liittyy oikeastaan kaksi hyvin erilaista ongelmaa. Ajanlasku on tapa laskea päiviä ja liittää ne vuodenaikojen kiertoon käytännön tarpeita kuten maanviljelystä varten. Toinen ongelma on määrittää, mikä vuorokauden hetki on menossa.
Kirjain kerrallaan -luentosarja

Studio to 4.12. klo 14
Turvallisuuskävely Turun keskustaan
Ikääntyneiden turvallisuuskävelyllä edetään leppoisaa tahtia ennalta suunniteltua reittiä, johon kuuluu pysähdyksiä. Pysähdysten aikana keskustellaan pysähdyspaikan ympäristöstä; mikä on hyvää, mikä huonoa, mikä aiheuttaa turvattomuutta, mitä voisi parantaa? Lisätietoja: Ulla-Maija Nikula, p. 0440 333678 / Lue lisää: Ikääntyneiden turvallisuuskävely (pdf-tiedosto)

Studio ti 9.12. klo 18
Reima Välimäki: Kirjoilla on kohtalonsa – erään käsikirjoituksen matka keskiajan ja uuden ajan alun Euroopassa
Kirjain kerrallaan -luentosarja. Lue lisää

Pääkirjasto ma 22.12. klo 12-14
Hyasintti ja Joulutähti kirjahyllyjen välissä
Tanssijat: Malwiina Heikkilä ja Jussi Lindroos
Tanssiva joulukalenteri

Pääkirjaston aula joka toinen perjantai parittomina viikkoina klo 10-12
Palveluohjausta vanhuksille
Turun sosiaali- ja terveystoimen ennaltaehkäisevän vanhuspalveluiden yksikkö lähestyy asiakkaitaan kirjastoissa. Kirjastopäivystyksellä on tarkoitus tarjota mahdollisuus palveluohjaukseen muiden asioiden hoitamisen yhteydessä ja madaltaa kynnystä kysyä vanhuspalveluista. Huom! 7.11. ei palveluohjausta.

Pääkirjaston aula to 18.9. ja perjantaisin 3.10., 17.10., 31.10.,14.11., 28.11.,12.12. joka kerta klo 10.30 – 12.00
Vapaaehtoistyö vanhusten parissa -vinkkaukset Haluatko toimia vapaaehtoisena? Onko sinulla tarvetta vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin palveluihin? Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaan turkulaiset. Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, kuntosalikaverina, lukuapuna, atk-apuna tai esiintyjänä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti vinkkaa ja vastaa kysymyksiin. Lue lisää
 

PÄÄKIRJASTON NÄYTTELYT

Aula 4.11.-30.11.
José Guadalupe Posada -näyttely
José Guadalupe Posada (1852–1913) oli meksikolainen taiteilija ja kuvittaja, joka tunnetaan parhaiten hänen satiirisista, poliittisiin aiheisiin pureutuvista luuranko-piirustuksistaan, calaveroistaan.
Mexico's Daumier: Jose Guadalupe Posada

Tieto-osasto 2.11.-26.11.
Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Ranska ja Italia
Arkistolaitoksen kiertonäyttelyssä käsitellään muun muassa miltä näytti Suomen asema ensin suuriruhtinaskuntana ja sitten itsenäistyneenä nuorena valtiona Ranskan ja Italian näkökulmasta. Suomesta syntyneeseen ajankuvaan vaikuttivat myös Etelä-Euroopassa työskennelleet taiteen ja kulttuurin edustajat. Näyttelyn aikajakso on 1880-luvulta 1920-luvun alkuun. Julistenäyttely liittyy Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ohjelmistoon ja on ensimmäinen osa laajempaa näyttelysarjaa.

Rotunda
Mitä minä luen?
Viikolla 48: Niko-Matti Ahti

Oletko koskaan miettinyt mitä varsinaissuomalaiset musiikki-ihmiset lukevat? Nyt sinulla on tilaisuus tutustua muusiikkivaikuttajien suosittelemiin teoksiin pääkirjaston rotundassa. Esillä on myös artistin omaa musiikkia. Henkilö vaihtuu viikottain ja näyttely jatkuu joulukuulle. Rotunda sijaitsee vanhan kirjastotalon ensimmäisessä kerroksessa. Käykääpä katsomassa! Lue haastattelut Musaston blogista: http://musasto.wordpress.com/
 

Vitriininäyttelyt

Aulan vitriini, marraskuu
Kuukauden Tove: Muumilaakson marraskuu
Vuosi 2014 on Tove Janssonin juhlavuosi: 9.8.2014 on kulunut sata vuotta Janssonin syntymästä. Pääkirjaston aulan vitriinissä esitellään vuoden jokaisena kuukautena yhtä Tove Janssonin teoksista tai häneen liittyvää teosta. Lue lisää

Tieto-osasto, Kansat ja kulttuurit, 1.10. – 30.11.
Siperia
Siperia tunnetaan luonnonvaroistaan, ankarasta talvestaan ja synkästä menneisyydestään poliittisten vankien ja tavallisten rikollisten karkotuspaikkana. Näyttelyssä esitellään Siperian luontoa, asukkaita ja historiaa sekä Siperiaa matkakohteena.

Tieto-osasto, Luonto ja harrasteet, 2.11. – 5.1.
Sähköä ilmassa - tutkimuksesta tuotteisiin
1900-lukua on sanottu sähkön ja tekniikan vuosisadaksi, vaikka edellytykset siihen oli luotu jo parilla aikaisemmalla vuosisadalla. Ilmiönä sähkö on tunnettu kauan etenkin hankaussähkön ja salamoinnin kautta. Sähkön valjastaminen hyötykäyttöön on mullistanut niin teollisuuden, liike-elämän kuin ihmisten arkielämänkin.

Tieto-osasto, Yhteiskunta, 1.11. – 4.1.
Keisarin maa - Suomen suuriruhtinaskunta 1809 - 1917
Nykyisen Suomen tasavallan edeltäjä autonominen Suomen suuriruhtinaskunta syntyi keisari Aleksanteri I:n hallitsijanvakuutuksen myötä Porvoon valtiopäivillä vuonna 1809. Näyttely luo yhteiskunnallis-poliittisen, nationalistisen sekä venäläisen näkökulman autonomian ajan Suomeen.

Rotunda, vanhan kirjastotalon 1.kerros, 13.1. - 31.12.
Tee työtä ja rakasta: pienosnäyttelyitä Tove Janssonin elämästä ja työstä
Marraskuussa esillä: Muumilaakso Arabiassa. Lue lisää

Uutistori 15.10.-30.11.
Syksyn hämäryyttä
Uutistorin näyttely esittelee erilaisia artikkeleita syksyn pimeydestä, valon puutteen vaikutuksesta ihmismieleen ja miten pimeään voi löytää helpotusta ja syksyyn iloa ja valoa.


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 26.11.2014 16:39 ja sivu on julkaistu 9.12.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunginkirjasto | Linnankatu 2, 20100 Turku | puh. (02) 330 000 | kaupunginkirjasto@turku.fi