Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.1.2015

Pääkirjaston tapahtumat ja näyttelyt

PÄÄKIRJASTON TAPAHTUMAT – Vapaa pääsy!

Pääkirjaston luento- ja tapahtumasarjat

Lukupiirit

Puheenaiheena Pohjois-Amerikka
Puheenaiheena Pohjois-Amerikka
Muistojen maanantait
Muistojen maanantait senioreille
Vapaana verkossa
Vapaana verkossa?
Celia logo
Celia-infotilaisuudet

Satuaamut

Seikkailupuiston satuaamut kevätkaudella 2015

Lehtiseikkailu 2015
Lautapelikerho musiikkiosastolla tiistaisin klo 16-19.30
Tietotekniikan asiakasopastukset
Tietotekniikan asiakasopastuksia pääkirjastossa

Studioon mahtuu 80 henkilöä.

Studio ke 4.2. klo 18-19
Kimi Kärki: Areenarockin historiakulttuuri
Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana audiovisuaalisessa viihdekulttuurissa on tapahtunut valtava muutos. Osana tätä muutosta myös areenakonserttien esittämiskäytännöt ovat kokeneet merkittävän murroksen. Areenakonsertit ovat läpi historiansa olleet viihdekulttuurin muutosten testiareenoita sekä teknologisessa että teatraalisessa mielessä. Turun historiallisen yhdistyksen luentosarja Historia nyt!

Tieto-osasto 4.2. klo 18
Matthew Robson: Kasvien tajunta – miten kasvit ymmärtävät maailmaa?
Puhuvatko kasvit toisilleen? Miten ne näkevät maailman? Millä tavoin ne aistivat ympäristöä, jossa ne elävät? Kasvibiologi Matthew Robson kertoo kasvien tavoista ymmärtää ympäröivää maailmaa, kommunikoida keskenään ja muiden organismien kanssa. Robson luennoi englanniksi.

Kokoushuone 1 (Café Siriuksen yläkerta) to 5.2. klo 17–19
Totuus ja tolkku: Ollaan ihmisiksi – Ihanteellisen toiminnan ja inhimillisen toiminnan suhteesta
Susanne Uusitalo alustaa filosofiakerhon kevään ensimmäisen keskustelun.

Pääkirjasto, runohuone 19.1., 9.2., 9.3., 13.4. ja 11.5. klo 18-19.30
Lue suomeksi
Luetaan yhdessä suomalaista kirjallisuutta, jutellaan ja tullaan tutuksi.
Ilmoitautumiset: laura.tikkanen(a)turku.fi tai tekstiviestillä numeroon 040 710 4473.

Rakkausviikko 9. - 15.2.
Rotundassa:

- ma 9.2. klo 14:30-16 Rakkauskirjavinkkaus

- ke 11.2. klo 16-17 Ääneenlukupiirissä aiheena Rakkaus

- ke 11.2. klo 18 Kirjaston kuoro laulaa lauluja ja lausuu runoja rakkaudesta

- to 12.2. klo 18-19 Kirjailija Kaari Utrio. Aiheena ”Rakkauden historia"

Musikkiosastolla pe 13.2. klo 14-16 Musan dj:t soittavat musaosastolla rakkauslauluja.

Kirjallisuusosaston hyllyihin on sydäntarroin merkitty rakkausaiheista kirjallisuutta ja esillä on rakkausaihetta sivuavia kirjallisuus- ja taidenostoja.

Estradilla Andres Kasekamp
Virolaisen kirjallisuuden viikkoon (9.-15.2.) liittyen Turun Tuglas-seura on kutsunut vieraaksi historioitsija Andres Kasekampin. Hän on julkaissut teoksen Baltian historia v. 2013. Mukana keskustelemassa on turkulainen kirjailija Harri Raitis, jonka useat teokset sijoittuvat Viron historiaan. Tilaisuudessa on tutustumista varten myös muuta virolaista kirjallisuutta. www.tuglas.fi

Tieto-osasto to 12.2. klo 14-15.30
Vinkkikioski: Opiskelijoiden hyvinvointi

Studio ke 18.2. klo 17–18
Turun yliopisto/Turku Brain and Mind Center: Studia Generalia: Neurotiede-Turku
PsT Tuomo Häikiö: Silmänliikkeet ja lukemaan oppiminen
Kun luet tätä tekstiä, silmäsi liikkuvat sujuvasti sanasta toiseen. Aloitteleville lukijoille tämä ei kuitenkaan ole yhtä helppoa, sillä lukemisen sujuvuuteen vaikuttaa moni asia. Mitkä kaikki tekijät sitten vaikuttavat lukemiseen, ja miten voimme aihetta tutkia? Kun tarkastelemme lukemisen aikaisia silmänliikkeitä yksityiskohtaisemmin, selviää moni lukemiseen vaikuttava tekijä. Tämän kerran aiheena onkin se, mitä silmänliikkeet kertovat lukemisesta sekä lasten lukemisen kehityksestä. Lisätiedot: justyna.zdrojewska(at)utu.fi, 3336917 www.tbmc.fi

Studio ma 23.2. klo 14–16
Hyvinvointia Celian äänikirjoista – tietopaketti ammattilaisille
Onko asiakkaallasi ongelmia lukea, onko lukeminen vaikeaa tai mahdotonta. Tervetuloa kaikki, jotka työssä tai vapaaehtoisena tarvitsevat tietoa Celian äänikirjoista. Kerromme, miten hankitaan Celian tunnukset ja miten asiakkaasi voivat kuunnella äänikirjoja. Tilaisuuteen voi ilmoittautua 16.2. mennessä: tarja.rajala(a)turku.fi. Tilaan mahtuu ensimmäiset 80 henkilöä.

Studio ke 4.3. klo 18-19 
Pertti Grönholm: Turkulainen arki sota-aikana
Millaista oli elämä sota-ajan Turussa? Dosentti Pertti Grönholm ja VTM Olli Kleemola kertovat Elämää sotavuosien Turussa 1939-1945 (THY 2014) kirjan teemoista ja sisällöstä. Uutta tietoa teos tuo muun muassa koululaitoksen toiminnasta sota-aikana, sota-ajan sosiaaliturvasta, sotasensuurista sekä saksalaisten ja turkulaisten suhteista. Turun historiallisen yhdistyksen luentosarja Historia nyt!

Studio ma 9.3. klo 12 – 14
Näkövammaisten tietotekniikan apuvälineet
Miten näkövammainen voi käyttää netin palveluita, kuten kuunnella Celian äänikirjoja verkossa? Näkövammaisten keskusliiton edustajat esittelevät näkövammaisille tarjolla olevia tietotekniikan apuvälineitä. Kaikille avoin tilaisuus, johon voi tulla kyselemään ja poikkeamaan oman aikataulun mukaan.

Vanha kirjastotalo ti 10.3. klo 18–19.30
Elena Levantovskaja: Wladimir Swertschkoff -luento ja opastuskierros

Studio ke 18.3. klo 17–18
Turun yliopisto/Turku Brain and Mind Center: Studia Generalia: Neurotiede-Turku
Tutkimusryhmän johtaja Harry Scheinin ja LL, tohtorikoulutettava Annalotta Scheinin: Anestesian neuraaliset mekanismit ja ihmisen tietoisuus
Ihmisen tietoisuus on yksi suurimmista tieteen ja filosofian ratkaisemattomista kysymyksistä. Tavoitteenamme on anestesiaa ja luonnollista nukkumista tutkimalla selvittää mitä aivoissa tapahtuu, kun tietoisuus menetetään ja vastaavasti kun se palautuu. Anestesia-aineiden aiheuttama tajunnanmenetys edustaa ainutlaatuista mahdollisuutta tutkia tietoisuuden neuraalista perustaa ihmisellä. Lisätiedot: justyna.zdrojewska(at)utu.fi, 3336917 www.tbmc.fi

Pääkirjaston aula joka toinen perjantai parittomina viikkoina klo 10-12
30.1., 13.2., 27.2., 13.3., 27.3., 10.4., 24.4., 8.5., 22.5.

Palveluohjausta vanhuksille
Turun sosiaali- ja terveystoimen ennaltaehkäisevän vanhuspalveluiden yksikkö lähestyy asiakkaitaan kirjastoissa. Kirjastopäivystyksellä on tarkoitus tarjota mahdollisuus palveluohjaukseen muiden asioiden hoitamisen yhteydessä ja madaltaa kynnystä kysyä vanhuspalveluista.

Pääkirjaston aula perjantaisin 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 17.4. ja maanantaisin 11.5., 25.5. klo 10.30–12.00
Vapaaehtoistyö vanhusten parissa -vinkkaukset 
Haluatko toimia vapaaehtoisena? Onko sinulla tarvetta vapaaehtoistoiminnan tarjoamiin palveluihin? Vapaaehtoistyön kohderyhmänä ovat yli 65-vuotiaan turkulaiset. Vapaaehtoisena voit toimia esimerkiksi ystävänä, juttukaverina, asiointiapuna, saattajana, ulkoiluseurana, kuntosalikaverina, lukuapuna, atk-apuna tai esiintyjänä. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti vinkkaa ja vastaa kysymyksiin.

PÄÄKIRJASTON NÄYTTELYT

Aulan seinävitriini 2. - 30.1.
Nobelistit maailmankartalla
Ruotsin akatemia on myöntänyt Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuodesta 1901. Vuosina 1914,1918, 1935 ja 1940–1943 palkintoa ei jaettu. Oseania on saanut palkinnon kerran, Afrikka ja Etelä-Amerikka 4 kertaa, Aasia 6, Pohjois-Amerikka 14 ja Eurooppa 79 kertaa. Ensimmäinen palkinnon saaja oli ranskalainen Sully Prudhomme ja tuorein ranskalainen Patrick Modiano. Näyttely avaa Kirjan vuoden viettoa pääkirjastossa.
Lue lisää

Tietotori 2.12.2014 - 1.2.2015
Hannu Hautala
Joulukuun alussa luontovalokuvaaja Hannu Hautala sai Pro Finlandia -mitalin mittavasta elämäntyöstään. Näyttelyssä on esillä valokuvakirjoja ja Hautalan jouluaiheisia valokuvakortteja.
Hannun jäljet - Hannu Hautala luontokuvakeskus

Tieto-osasto 4.2. – 1.3.
Kierrätys
Luonnonvarojen huvetessa kierrätys tulee yhä tärkeämmäksi. Melkein mitä tahansa materiaalia voi kierrättää, aina hääpuvusta romumetalliin ja eilisen lounaan tähteistä rakennusmateriaaleihin. Kaikki uusiokäyttö ei kuitenkaan ole ekologisesti perusteltua, ja joskus kierrätystuotteiden valmistaminen voi olla turhaa tai luontoa kuluttavaa.

Stoori 4.1. - 28.2.
Uusin silmin
Laura Tammisen ja Saga Bobergin, parikymppisten ystävysten, näyttely on syntynyt kahdesta erilaisesta tavasta katsoa maailmaa taiteen keinoin. Laura ja Saga tutustuivat nelisen vuotta sitten seurakunnan isostoiminnassa ja puheen sekä naurun aihetta on riittänyt siitä asti. Taideharrastus yhdistää heitä: Laura valokuvaa, Saga maalaa. Näyttely koostuu akryylimaalauksista ja valokuvista.

Saaga 3. - 27.2.
Lehtiseikkailu – toiminnallinen mediakasvatusnäyttely kiertää kirjastoissa keväällä. Kouluikäisille suunnattu näyttely tutustuttaa oman kirjaston lehtivalikoimaan ja kannustaa tutkimaan lehtiä pintaa syvemmältä näyttelyyn liittyvien tehtävien avulla. Näyttelyn ovat toteuttaneet Aikakausmedia ja Sanomalehtien liitto. Kuvituksesta vastaa Linnea Soinne ja ulkoasusta Pekka Kouhia. Lue lisää

Musiikki 12.1. alkaen
Mitä minä luen?
Verkosta tuttu haastattelusarja Mitä minä luen? esillä paperiversiona Musiikkikirjastossa. Tervetuloa katsomaan mitä varsinaissuomalaiset musiikki-ihmiset lukevat.

Vitriininäyttelyt

Tieto-osasto, Kansat ja kulttuurit, 10.12.2014 – 30.1.2015
Zenbuddhalaisuus lännessä
Millainen ääni kuuluu yhden käden taputuksesta? Zen on buddhalainen suuntaus joka istumameditaation ja muiden harjoitusten kautta pyrkii herättämään tähän hetkeen ja todellisuuteen. Näyttely käsittelee zenbuddhalaisuuden levitys länsimaissa ja sen vaikutus lännen taiteisiin.

Tieto-osasto, Luonto ja harrasteet, 7.1.-27.2.
Tavarasta roskaksi
Hukuttaako kulutusyhteiskunta meidät erilaisiin tavaroihin? Milloin niistä tulee tarpeetonta jätettä? Vai voiko toisen roska olla myös toisen aarre?

Tieto-osasto, Yhteiskunta, 5.1. – 1.3.2015
Lähdekritiikki
Lähdekritiikki on menetelmä, jonka avulla voi päätellä, pitääkö tiedonlähteen sisältämä tieto paikkansa ja onko se käyttökelpoista. Lähdekritiikin sukulaiskäsitteitä ovat esimerkiksi informaatiolukutaito ja medialukutaito. Näyttelyssä lähestytään aihetta sekä teorian että käytännön tapausesimerkin kautta.

Tieto-osasto, Kuukauden lehti 7.1.-31.1.
Maailman kuvalehti
Maailman kuvalehti on Kepa ry:n (entinen Kehitysyhteistyön palvelukeskus ry) julkaisema aikakauslehti, joka ilmestyy 11 kertaa vuodessa. Lehti käsittelee muun muassa ihmisoikeuksia ja erilaisia kulttuureja ihmislähtöisestä ja myönteisestä näkökulmasta.

Saaga 2. – 31.1.
BATMAN ja muita hurjimuksia Oskarin (4 – 10 v.) kuvataidenäyttely

Uutistori 31.12.-31.1.
Lehtiä maailmalta
Uutistorin tammikuun näyttely listaa ja esittelee maailman tärkeimpiin kuuluvia sanomalehtiä.

Kirjallisuus ja taiteet, rotunda 20.1.-1.2.
Kuukauden kirja
Kirjan vuoden aikana joukko Turun kaupunginkirjaston työntekijöitä nostaa aina yhden teoksen kerrallaan Kuukauden kirjaksi. Ensimmäisenä vuorossa on Turun uusi kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer, jonka valinta Kuukauden kirjaksi on Heimo Pihlajamaan suomentama hollanninkielisen nykyrunon antologia Onni on vaarallista.
Aart de Heer: Onni on vaarallista


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 30.1.2015 10:32 ja sivu on julkaistu 9.12.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunginkirjasto | Linnankatu 2, 20100 Turku | puh. (02) 330 000 | kaupunginkirjasto@turku.fi